esmaspäev, 25. veebruar 2013

Rukki-šokolaaditort kodujuustukreemiga

ehk Tort Isamaale 2013.
Eelmisel aastal ei olnud aega mõtteid koondada ja sel aastal oli ka juba nii, et löön käega. Lõpuks siis suutsin midagi kokku manada ja ühe pisikese (16 cm läbimõõduga ja üle kilo kaaluva) tordiga maha saada. Isamaalisuse rõhutamiseks siis sinine, "must" ja valge.
Tegemist siis täistera rukkijahust põhjadega, millele lisatud kakaod. Täidiseks kodujuustu-vahukoorekreem kompotikirssidega. Põhju on immutatud Vana Tallinnaga. Katteks ganache ja kaunistuseks koogipõhja servadest (kõik tuleb ära kasutada), maitsestamata jogurtist ja Vana Tallinnast "kuulikesed", mida veeretatud kookoshelvestes ja kuivatatud rukkililleõites. Paar päeva tõmmanud oli tordil mõnus mesine mekk, eks see on rukkijahust ja alkoholist.


Põhi:

150 g rukki täisterajahu
0,75 tl sooda
näpuga soola
35 g kakao
115 g suhkur
135 g maitsestamata jogurt
135 g piim

Sõelu kuivaineid kaussi, lisa suhkur ja seejärel jogurt ja piim. Sega ühtlaseks. Vala 27x32 cm mõõtudega vormi ja küpseta 175 kraadi juures ca 20 minutit. Lase jahtuda. Lõika sellest 16 cm läbimõõduga põhjad, saab ilusasti 3 tükki neid. Aseta üks põhi 16 cm läbimõõduga lahtikäiva tordivorm põhjale. Tordivormi põhi ja servad vooderda eelnevalt küpsetuspaberiga.

Täidis:

200 g kodujuust
125 g vahukoor
50 g tuhksuhkur
10 g želatiin + 30 g kirsikompoti vedelik
~150 g kirsikompott (kirsse)
30 g Vana Tallinn

Pane želatiin kompoti vedelikku paisuma. Immuta Vana Tallinnaga seda põhja, mis tordivormi asetatud ja loa sinna pool kirssidest. Vahusta koor tuhksuhkruga, lisa kodujuust. Sulata mikrolaineahjus paisunud želatiin ja vala kreemi hulka. Vala pool kreemist kirssidele, aja laiali ning kata teise põhjaga. Immuta seda, lao sellele ülejäänud kirsid ning vala üle kreemiga ning kata viimase põhjaga. Aseta vähemalt 4-5 tunniks külmikusse.

Kate:

100 g vahukoor
75 g tume šokolaad
1 spl või

Kuumuta koor keemiseni, lisa sellesse šokolaaditükid ja või. Sega kuni mass on ühtlane. Eemalda kook vormist ja vala üle šokolaadikreemiga. Lase üleöö tõmmata ja maiusta järgmisel päeval
Mina tegin kaunistuseks "kuulikesed", mis siis koosnesid üle jäänud põhja ribulatest, maitsestamata jogurtist ja Vana Tallinnast. Kogused tunde järgi. Massist veeretasin kuulid ja pooled neist katsin kookoshelveste ja pooled kuivatatud rukkililleõitega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar