teisipäev, 1. märts 2011

Vastlakuklid vahukoore-kohupiimakreemiga

Kuidas siis muud moodi saab alustada selle aasta esimest ja viimast märtsikuud kui ikka vastlakuklitega :P, sest vastlad ju varsti!

Sellest taignast sain ma väga kohevad ja pehmed kuklid. Kreemis kasutasin ka kohupiima, sest ei tahtnud sellel kapis halvaks minna lasta. Aga kellele selline lahendus ei sümpatiseeri võib vaid vahukoorekreemi kasutada.

20 kuklit

Taigen:

25 g presspärmi
250 g piima (käesoe)
1 muna
0,75 tl soola
90 g suhkur
0,5 tl jahvatatud kardemoni
100 g margariini/võid (toasoe)
~480 g nisujahu

Presspärm hõõru paari supilusikatäie sooja piimaga vedelaks, lisa ka ülejäänud piim. Seejärel lisa toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Sega hulka ka pool jahust ning nüüd ka toasooja rasvaine tükikesed. Sõtku ühtlaseks ning lisa jahu nii kaua kuni tainas on elastne ja läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Selleks võib kuluda vähem või veidi rohkem jahu kui retseptis toodud.
Valmis taigen aseta rätikuga kaetult sooja kohta kerkima. Lase kerkida umbes 2 kordseks. Ole kannatlik, sest taigna kerkimine võib võtta rohkem kui paar tundi, sest sisaldab rohkelt rasvainet. (Mul kulus selleks umbes 2 tundi).
Kui taigen on kerkinud siis sõtku see kergelt jahusel laual läbi (õhk pressi välja) ja jaga 20 võrdseks osaks (kasutasin selleks kaalu, taigent sai veidi üle 1 kg ja mina kaalusin 50 g suurused tükid). Vormi neist kuklid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning kata rätikuga ja lase taaskord kahekordseks kerkida.

Määrimiseks:

1 muna

Kerkinud kuklid määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 225 kraadi juures umbes 15 minutit (kuldpruuniks). Lase jahtuda.

Kreem:

250 g kohupiima
400 g vahukoort
tuhksuhkrut (maitse järgi)
(moosi)

Sega kohupiimal tükid välja. Vahusta koor, kui see on peaaegu vahus lisa ka kohupiim ja vahusta läbi. Jälgi, et üle ei vahustaks!!!
Jahtunud kuklitel lõika "katus" pealt, suru sõrmega kuklisse väike süvis ja pritsi sinna kreemi ja seejärel pritsi kreemitorn ja aseta sellele tagasi ära lõigatud kukli "katus". Soovikorral võid sõrmega uuristatud süvisesse panna teelusikatäie moosi. Mina kasutasin sel aastal pohla toormoosi aga eelmisel aastal kirsimoosi. Mõlemad said väga head.
Valmis kukltele sõelu tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar