teisipäev, 22. juuni 2010

Piparmündimaiguline kohupiima-maasikatort

Alustuseks ILUSAT JA VIHMAVABA JAANI!!!Mis sobiks jaanipäevaks paremini kui maasikatort! Selleks puhuks sai tehtud üks väike, 3 kilo kaaluv, kohupiima-maasikatort. Lootsin saada selleks puhuks küll juba oma aiast maasikaid aga kahjuks kiskusid ilmad jahedaks ja vihmaseks ning maasikad ei taha kohe mitte küpseda ja nii ma siis täna ostsingi maasikaid. Muidugi omakandi talunike kasvatatud, mõnusad magusad!

Natukene sain mõjutusi ja mõtteid tordi valmistamiseks siit.


Põhi:

9 muna
200 g suhkrut
135 g jahu
90 g kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad ja suhkur kohevaks ja heledaks vormi hoidvaks vahuks. Sõelu kuivained ja sega munavahu hulka. Vala mass küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja silu ühtlaseks. Mina kasutasin vormi mõõtudega 27 x 34 cm. Küpseta 175 kraadi juures umbes 30-40 minutit. Küpsust kontrollin ma alati hambaorgiga ja kui see jääb torgates puhas siis on koogipõhi küps. Jahtunud põhi lõika kaheks.








Immutus:
150 g vett
100 g suhkrut

Pane vesi ja suhkur kastrulisse ja kuumuta suhkru sulamiseni, lase keema tõusta. Jahuta ja immuta poolega kogusest tordi alumine põhi ja pärast ka pealmine ning küljed ikka ka!

Täidis:

2 dl vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
1 pakk (8 g) RUF koorepaksendajat
200 g kohupiima
20 g tuhksuhkrut
80 g maasika toormoosi
100 g hakitud maasikaid
50 g / 10 tükki Fazer Marianne komme (kõrvaloleval pildil on pakend)

Täidise jaoks vahusta koort tuhksuhkru ja vanillisuhkruga veidike ja lisa koorepaksendaja ning vahusta edasi, lisa koore paksenedes ka kohupiim. Lõpeta vahustamine massi ühtlustudes ning sega juurde maasika toormoos. Määri mass ühtlaselt immutatud tordipõhjale.
Purusta kommid ja puista täidisele ning lõpuks lao peale ka viilutatud maasikad. Võid muidugi kõik ained ka kokku segada ja siis ühtlase massina põhjale määrida.
Aseta peale teine tordipõhi ja immuta - ära külgi unusta.

Kate:

5 dl vahukoort
50 g tuhksuhkrut (maitse järgi)
4 tl vanillisuhkrut
500 g kohupiima (maitse järgi)
3 pakki (8 g) RUF koorepaksendajat
0,5 kg maasikaid
1 pakk (suur) RUF torditarretist
250 ml vett

Vahusta koort kergelt suhkrutega ja lisa koorepaksendaja. Lase veidi vahustuda ning lisa juurde kohupiim. Sega ühtlaseks massiks ja kata poolega sellest tort pealt kergelt tõmba üle ka küljed. Ülejäänud kreem kasuta tordile servade pritsimiseks - muster tee nii nagu ise soovid. Kui teed servaks lihtsalt ühe riba siis tee ka kreemi vähem, sest mustri tegemiseks kulub seda ikkagi rohkem!
Soovitan panna tordi nii kauaks külma kuni maasikaid viilutad, siis kreem muutub kõvemaks ja on väiksem oht, et tarretisega katmise ajal see kuskilt läbi jooksma hakkaks või kreemist serv lihtsalt ära "sõidab". Kui maasikad on viilutatud võta tort külmikust ja kata nendega.
Želee keeda pakendil oleva juhise järgi või tee želatiiniga või kuidas soovi on. Kata maasikad korralikult želeega, sest maasikas on selline mari, mis läheb ruttu halvaks kui kaua seisab ilma et oleks kaetud! Soovi korral kaunista mündi-või melissilehtedega.
Lase hea maitsta!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar