reede, 21. mai 2010

Mandli - õunapärg

Retsept on pärit Lia Virkuse raamatust "Väike saiaraamat". Sealt leiab veel nii mitmeidki väga häid saiakesi, saiu ja kringleid.
Mulle maitseb see kringel just oma veidi karamellise oleku pärast. Demerara suhkrut võib panna ka veidi rohkem kui retseptis ette nähtud, eriti veel siis kui kasutad väga hapusid õunu. Mina katsin kringli kookoshelvestega, sest mandlilaastud olid kapist otsa saanud (nagu tavaliselt).


2 kringlit

Taigen:

50 g toasooja pärmi
3 dl käesooja piima
1,5 dl suhkrut
1 tl kardemoni
0,5 tl soola
1 toasoe muna
12 dl nisujahu
150 g toasooja võid

Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks. Lisa käesoe piim, ülejäänud suhkur, sool, kardemon, toasoe või ja muna. Sega korralikult läbi. Lõpuks lisa vähehaaval jahu ja sõtku ühtlaseks siidiseks taignaks. Lase rätiku all soojas kohas kerkida umbes 45-60 minutit, kuni taigen on mahult kahekordne.

Täidis:

200 g toasooja võid
1 dl demerara suhkrut
1 spl kaneeli
200 g martsipanimassi
3 keskmist õuna

Sel ajal kui taigen kerkib valmista täidis. Sega omavahel või, suhkur, kaneel ja riivitud martsipan kreemjaks massiks (kõige parem on seda teha köögikombainis).
Jaga kerkinud taigen pooleks ja rulli kaheks 0,5 cm paksuseks nelinurgaks suurusega 30x20 cm. Määri taignale täidis ning puista üle riivitud õuntega, keera tihedalt rulli. Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee kääridega peaaegu põhjani ulatuvad sisselõiked ning keera viilud vaheldumisi ühele ja teisele poole. Kata rätikuga ja jäta veel umbes tunniks kerkima.

Peale:

1 muna
mandlilaaste
tuhksuhkrut

Kerkinud kringel määri pealt lahtiklopitud munaga. Puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175 kraadi juures umbes 30 minutit (kuldkollaseks). Puista jahtunud kringel üle tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar