esmaspäev, 23. september 2013

Õunakook mandlijahuga

Kindlasti tekib nii mõnelgi retseptiga tutvujal küsimus, et kust saada mandlijahu. Üks variant on jahvatada see ise, koorida mandlid kestast (asetades need korraks kuuma vette tuleb kest kergesti lahti) ja jahvatada ise. Teine variant on osta valmis mandlijahu. Mina soetasin oma jahu siit. Olen teinud seda kooki nii mandlijahuga kui mandlitolmuga. Mandlitolm on peenema jahvatusega ja seega peaks sobima ideaalselt makroonide valmistamiseks. Jämedama jahuga saab see kook rabedam kui peenemaga aga õnnestub mõlemal juhul!


Koogi küpsetamiseks kasutasin 32x26 cm koogivormi. Parim hapukamate õuntega aga sobivad ka magusamad õunad, sest taigen ei ole eriti magus. Eks suhkru kogust saab iga üks oma maitse järgi sättida. Minul kulus 10 õuna, olid sellised natukene pisemad ja seetõttu tõin ka kaalu ära.

Taigen:

225 g võid
190 g suhkurt
150 g piima
5 muna
150 g mandlijahu
225 g nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola

Vahusta suhkur võiga. Lisa ükshaaval munad. Sega omavahel kuivained ja lisa need, pidevalt segades, vaheldumisi piimaga või-munamassi hulka. Vala taigen vormi.

Kate:

10 õuna ( 900 g õunatükke)
3 tl kaneeli
mandlilaaste

Pese õunad, eemalda südamikud. Soovi korral võid koorida, mina tükeldasin koos koorega. Laota õunatükid taignale ja suru kergelt selle sisse. Raputa peale kaneel ja meelepärases hulgas mandlilaaste. Küpseta 200 kraadi juures ca 40 minutit.
Soovi korral võid serveerida veidi jahtunud kooki jäätisega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar