teisipäev, 8. märts 2011

Karamelli natuke

Sellel pildil siis kogu kursuse tööd - kuldkalad, paat, lilled, korvid,...


Kuna täna on mul uimane ja üldse on imeliku olemisega päev, siis otsustasin veidi oma arvutis leiduvat pildimaterjali korrastada. Leidsin koolis tehtud karamelli õppeaine lõputöö pildikesi!
Õppisime karamelli keetmist ja veidi ka tõmbamist, valamist, puhumist ja niisama vormimist. Selliseid põnevamaid aineid saab koolis alati vähe ja nii oli ka selle õppeainega :( aga parem ikka kui mitte kui midagi!!!


Need pildikesed siis minu tööst. Selgituseks nii palju, et lilla liiliaõis on algul vormi valatud ja siis kätte vahel venitatud ja vormitud, roosiõis on kroonleht haaval venitatud ja kokku "kleebitud" lambi all, punane mooniõis on vabalt vormitud, pudel on puhutud, alus on vormi valatud ja spiraal on venitatud ja siis spiraaliks keeratud.



Kuna karamelli saab töödelda vaid kuumalt siis toimus enamus tööst kinnastega ja silikoonmattidel. Kui karamell on juba kõvaks muutunud, siis saab seda töödelda (võimsa pirniga) lambi all üles soojendades ja vormides. Mõned korrad võib soojendada ka mikrolaineahjus aga sellega peab ette vaatama, sest suhkur eraldub kergelt ja karamell muutub liigselt kuumutades "sõmeraks".

6 kommentaari:

  1. huvitav kuidas seda süüakse või on see mittesöödav kaunistus?

    VastaKustuta
  2. Tegelikult on see ikka söödav, aga kuna need on suhteliselt suured kompositsioonid (lauakaunistuseks sobivad), siis neid otsast närima hakata on tülikas. Aga kui väiksemad voolida siis sobivad tordikaunistuseks ka ideaalselt. Paraku on karamell kapriisne ja ei taha niiskust saada - sulab ära :(

    VastaKustuta
  3. aga mida siis sellise uhke asjaga peale hakata? teed lauakaunistuse ja pärast viskad prügikasti või paned kappi tolmu koguma, no ei raatsi ju :)
    muidu on lahedad ja teeks ka kui oskaks ;)

    VastaKustuta
  4. Usun, et ennekõike on selline kompositsioon mõeldud ikka pidulikule vastuvõtule laua kaunistuseks. Ise olen sama meelt, et mis ma sellega ikka pärast teen aga kellel huvi on siis miks mitte selliseid asju kasutada kaunistusena kasvõi pulmapaual :P

    VastaKustuta
  5. Aitääähh!!! Esimese (ja ilmselt ka viimase) korra kohta päris kobe sai jah :D

    VastaKustuta