kolmapäev, 28. aprill 2010

Šokolaadiglasuuri ja toorjuustutäidisega koogid

Leidsin retsepti soome keelsest blogist - enam ei leia seda kahjuks üles.
Väga lihte ja kiire valmistada. Aga midagi väga erilist need kahjuks ei ole, pigen laua ehteks kui maitseelamuseks. Kui pealmine šokolaadikiht liiga paks teha (mitu kihti vormi seinu pintseldada)siis on neid suhteliselt ebamugav süüa ka.
Täidiseks olevaks kreemiks on originaalis vaarika või mustikamoosiga toorjuust (mina ei ole meie poodides veel magusamaitselisi toorjuuste kahjuks kohanud), kuningatar-tuorejuustoa - mille olemuse seletas mulle lahti Kadri (kelle blogi oleks siinkohal õige ära märkida, sest sealt leiab häid asju: elumagusaks.blogspot.com), kes on soome keeles väga palju pädevam kui mina. Seega segasin ise mingi "kompoti" kokku! Kuna koogi sees on kirss siis valisin toorjuustu maitsestamiseks ka kirsimoosi ning maitse järgi panin suhkrut. Moos annab küll rohkem värvi kui matiset, sest toorjuustul (Philadelphia) on väga tugev maitse.
Kuna koogikeste põhjaks on küpsis siis vorm peaks olema küpsise diameetrist natuke väiksem. Vormidena kasutasin silokoonist väikseid vorme. Need leidsin ka kogemata Maksimarketist, peale oli kirjutatud küll, et "For kids" aga on täitsa õiged vormid. Ostsin kohe mitu tükki, odavad olid ka - 19 krooni oli. Vahest ikka veab. Avastasin, et Võru linna ühest poest on võimalik osta isegi pisikeste kujukestega silikoonvorme. Asi areneb ka siin!
Mõõtmed ühel vormiaugul on: pealmine läbimõõt 4,5 cm, põhjal 3,5 cm ja sügavus on 2,5 cm.

Antud kogusest sain mina 12 koogikest. Väljatulekul mängib rolli vormide suurus!

Kate ja kaunistus:

150 g tumedat šokolaadi (oma valik)
valget šokolaadi
suhkrumassist/martsipanist lilleõisi, želeekirsse

Täidis:

1 dl vahukoort
100 g toorjuustu
2 spl suhkrut
kirsimoosi (maitse järgi)
kompotikirsse

Põhi:

Jaffa-küpsised (vastavalt kookide arvule)

Sulata katteks mõeldud šokolaad kuumaveevannil või mikrolaineahjus. Määri silokoonvormide seinad šokolaadiga. Tõsta nii kauaks külmkappi kuni valmistad täidist.
Maitsesta toorjuust moosi ja suhkruga. Vahusta koor ja sega toorjuustu hulka. Pane veidike täidist iga vormipesa põhja, pane sinna kirss ning kata täidisega.
Suru iga kook ettevaatlikult vormist välja küpsisele. Mina kasutasin sellist tehnikat, et määrisin küpsise pealt sulatatud šokolaadiga (peaaegu kogu pinna ulatuses) ja asetasin siis vormile ning surusin kinni. Nii kleepusid need omavahel kokku ja täidist ei läinud laiali. Muidugi peab kogu vormist välja surumise toimingut ülima ettevaatlikkuse ja rahuga tegema! Kui leiad mingi parema viisi siis anna mulle ka sellest teada.
Kaunista koogid pealt sulatatud valge šokolaadi ja lilleõitega. Õied pane kiirelt šokolaadile, sest kui kaua ootad on šokolaad tahkunud ja õied enam ei kinnitu.

2 kommentaari:

  1. No aga retsept? Muidu väga armsad! Ja läigivad nii ilusti. Ma olen isegi kohvikus näinud moorapäid, millel pumatiglasuur ikka mõnusalt ära kõrvetatud. Või olid need nii kaua letil seisnud, et pealt juba tuhmiks tõmbunud ...

    VastaKustuta
  2. Retsept tuleb ka varsti kunagi, katsetan enne veits, sest toorjuustust sisu on vaja veel "timmida". Peal on šokolaad mitte pumat :P

    VastaKustuta