pühapäev, 4. märts 2012

Sidrunitort

Võtsin mingi päev ette jälle oma kokaraamatute hunniku (2 riiulit pigem) ja hakkasin sealseid raamatuid taasavastama. Näppu jäi nii mõnigi raamat ja oi kui palju retsepte, mis sisaldasid kodukapis olemasolevat toorainet. Lõpuks sai valituks originaalis greibikreemiga sidrunitordi nimetust kandev küpsetis. Mind paelus just sõna sidrun.
Iseenesest läheb selle koogiga küll ööpäev aega, usun et saab ka koheselt torti kokku pannes samahea tulemuse, aga koostisosade valmistamine on see-eest ülilihtne.
Nagu ma juba korra mainisin siis originaalis on tordi vahel greibikreem, mina asendasin selle sidrunikreemiga. Tordi valmistamist tuleks alustada kreemi tegemisega, sest see vajab jahtumiseks aega.

Sidrunikreem:

1 dl värskelt pressitud sidrunimahla
50 g võid
65 g suhkrut
2 muna

Vala sidrunimahl kastrulisse, lisa väikesteks tükkideks lõigatud või ja pool suhkrust. Kuumuta segu ja löö vahepeal munad ülejäänud suhkruga vahule. Kui kastrulis olev mass on keema läinud, sega hulka munavaht. Sega pidevalt, kuni kreem hakkab paksenema, keeda mõni minut tasasel tulel. Valmis kreem kurna läbi peene sõela, siis saab ilusa ja ühtlase kreemi (juhul kui on tekkinud klimpe) aga klimpe ei tohiks siiski tekkida! Jäta kreem jahtuma, jahtunud kreem pane külmikusse tahenema (üleöö).

Järgmiseks tuleks küpsetada tordipõhi, selleks on vaja:

150 g võid
3 muna
225 g suhkrut
ühe sidruni riivitud koor
180 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuga soola
ühe sidruni mahl

Vooderda 24 cm läbimõõduga küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Vahusta munad suhkru ja riivitud sidrunikoorega, lisa sulatatud ja jahtunud või. Lõpuks sega hulka omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool. Saadud mass vala küpsetusvormi ja küpseta 175 kraadi juures 30-35 minutit. Jahtunud kooki torka hambaorgiga väikesed augud ning niisuta kooki sidrunimahlaga, seejärel jäta kook seisma soovitatavalt üleöö (mina oma torti ei immutanud ja sai ka piisavalt hapukas!).

Järgmisel päeval lõika tordipõhi kaheks ja määri vahele sidrunikreem.

Glasuur:

180 - ... g tuhksuhkrut
4 - ... spl sidrunimahla
füüsaleid

Sega tuhksuhkur sidrunimahlaga ja kata sellega tort. Kaunista soovi korral füüsalitega.

Retsept: Maria Öhrn "Tordid"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar